Vallört – hjälper mot rynkor

Vallörten är en ört som växer i våra trädgårdar runt om i Sverige. Det är få som vet om de fantastiska egenskaperna som gör att vallörten kan vara otroligt hjälpsam. Namnet vallört kommer av ordet välla som användes tidigare i svenskan och betyder foga ihop. Det vallörten för blev känt för var just att foga ihop och det gällde att läka ihop benbrott och att den var bra för att snygga till fula ärr. Den är också bra för att hjälpa till att göra hyn slapp och mer elastisk om den är slapp och grov. För att använda den för hyn är det bra att göra ett ansiktsvatten av örten.

Vackra himmelsblå blommor

Växten har himmelsblå blommor som liknar en snäcka och slår ut i slutet på juni. Bladen är sträva och gröna i en mörk nyans som utmärker dem. Roten är kraftig och är en pålrot. När man har en vallört i trädgården gäller det att ta hand om växten då den sprider sig lätt. Det gör man genom att skörda de rötter från de plantor som sprider sig och vara noga med att spara moderplantan. På vallörten är det roten som används. De är först och främst rika på slem som verkar inflammationshämmande och det hjälper också till att dra ur var från sår. De ämnen som hjälper till att stimulera nybildningen av ben och hudvävnad är allantoin och symphytocynoglossin. Det är de ämnen som hjälper till för att benbrott och ska läka snabbare och gör att vallört ger en effektiv behandling av benbrotten.  Har man väl gjort en tinktur på vallört håller den upp till fyra år och det är ett smidigt sätt att ta till vara på växten. Tinkturen görs enkelt som en glycerintinktur och den används som omslag. Det går också att göra ett te som man kokar av rötterna och sedan lägga ett omslag med teet på det skadade stället.

Sätt att använda vallörten

Sätt att använda vallörten

Det är lätt att torka rötterna. Efter att man har tagit upp dem från jorden tvättar man dem noga och skrubbar dem edan rena från jorden. Förslagsvis går det bra att göra med en tandborste. Sedan skär man rötterna i lagom stora bitar på ca en centimeter. Torkningen är bra att göra i en ugn på 40° tills de är helt torra och det brukar ta ungefär ett dygn. När rötterna har torkat är det lämpligt att förvara dem i en mörk glasburk. För att göra en glycerintinktur börjar man med att göra glycerinblandningen. Den ska bestå av 70% glycerin och 30% vatten. Glycerin finns bland annat att köpa på apoteket. Vallörtsrötterna behöver mortlade till dess att de spricker och det är torkade rötter som ska användas. Dessa läggs sedan i en glasburk och man fyller den till hälften. Glasburken fylls sedan på med den kokade blandningen av glycerin. Därefter ska burken förslutas och dra i en månad. Tinkturen tas sedan ut och silas ren från rester av rötterna innan den hälls upp på en flaska. Den håller ca fyra år och det är bra att datummärka flaskan. Ett omslag görs enkelt genom att doppa en kompress i tinkturen och sedan lägga om det skadade området. Kompressen täcks över med plastfolie eller annat som kan hålla tinkturen inne och lämpligtvis ett bandage för att hålla omslagen på plats.

Comments are closed.