Stockros – Enkelt att odla

Stockrosor har funnits i många decennier och prytt hus både i städerna och på landet. Att odla stockrosor är väldigt enkelt att göra på egen hand. Detta gör att det går att väcka liv i en trädgård som är tråkig och få vackra blommande stockrosor i alla möjliga färger så som exempelvis gul, rosa, vinröd och vit. Stockrosor är kan blomma allt från ett år och upp till flera år.

Blomman tillhör familjen malva och heter Alcea Rosea på latin och en stockros kan bli upp till hela tre meter hög, fast den som har varit längst var ända upp till sju meter. Stockrosor odlas främst som en prydnadsväxt i vårt land, men är också populär att odla i närheten av biodlingar. Bina tycker nämligen om att hämta pollen hos stockrosor.

Så eller plantera

Det finns två olika varianter som en hemmaodlare kan få stockrosor intill sitt hus eller staket. Antingen sås frö som sedan blir stockrosor eller så köps en färdig planta. Det roligaste är att så från frö för då kan man följa hela processen från att vara ett litet frö som sås i en kruka, till att bli en ståtlig stockros ute i trädgården. Fördelen är att det går att plocka frökapslar från andra stockrosor som man sedan kan så där hemma.

Oavsett om man börjar från början med ett frö eller köper en färdig planta för att planteras bör man tänka på att stockrosor behöver en jord som är väl dränerad och gödslad, samt på en solig plats och gärna intill en husvägg eller högt staket som skyddar den höga växten. Det gäller att binda upp stockrosorna för att de inte ska riskera att bytas av. I södra Sverige kan stockrosorna börja blomma redan i juni, annars är blomningstiden från juli till september.

Skötselråd

Stockrosor ska vattnas sparsamt men med jämna mellanrum under hela sommaren. Skulle jorden inte innehålla tillräckligt med näring eller att växten står för torrt kan stockrosen får rost. Därför kan det vara bra att ge extra näring under sommaren, speciellt de som är dubbelblommande. Var sparsam med gödslingen, för blir det för mycket riskerar man istället att inte stockrosorna inte blommar alls.

När blomningen är avklarad är det dags att beskära stockrosorna, vilket ger en möjlighet att få en andra blomning nästkommande år. Är man ute efter fröer bör man vänta med beskäringen, för då bildas det förkapslar som kan plockas när de har mognat. Då finns det möjligheten att kunna så nya stockrosor nästa vår. Det som är väldigt spännande just med stockrosor är att de korsföröka sig och det innebär att fröerna inte behöver vara exakt som moderplantan. Istället kan en ny korsning av stockrosor har skapats.

Inför vintern

Först och främst så behövs stockrosen beskäras och gärna innan den har slutat blomma helt. Det gör att kraften i växten behålls extra mycket. Glöm inte bort att täcka växten så att stockrosorna klara sig över vintern. I och för sig är stockrosor väldigt härdiga, men det skadar ändå inte skydda dem med torra bland och ris när det börjar bli kallare. Det gäller att det inte blir fuktigt under ”täcket” för då är risken att växten kan få angrepp av svamp.

Comments are closed.