Rölleka – fantastisk växt som finns i hela Sverige

Röllekan har genom åren blivit en mycket populär ört att använda. Idag finns den att köpa som te i välsorterade hälsokostbutiker, men det går även att använda den till mycket mer än bara ett smakligt te. Växtens främsta egenskap är att stärka lever och njurar samt att bitterämnena stimulerar gallan och dess flöde. Det sägs även att rölleka sänker högt blodtryck och verkar blodrenande. Det mest aktiva ämnet i röllekan är bitterämnena och det är i första hand dem som hjälper gallan.

Förutom att användas invärtes fungerar den väl för att stilla blodflöde och att hjälpa till vid sårläkning. Det är i den eteriska oljan achillein som stillar blodflödet och är bra vid sårläkning. Den fungerar även antiseptisk och att testa rölleka på ett sår som envisas med att inte vilja läka kan hjälpa många gånger. För den som har åderbrock och hemorrojder lindrar örtens sammandragande ämnen problemen och förbättrar avsevärt.

Enkel att tillreda

Enkel att tillreda

För att enkelt kunna använda rölleka går det bra att göra en infusion på 2 tsk hackad rölleka. Det är enkelt att göra en infusion genom att hälla över kokhett vatten och låta det stå och dra i 10-15 minuter. När man har gjort en infusion kan man välja att använda den till sårvård utvärtes eller att dricka invärtes. För den som har leverbesvär kan det hjälpa att inta en infusion på rölleka i små doser regelbundet. Förutom att hjälpa till för levern ger den även stöd åt matsmältningsorganen med sina bitterämnen och aktiverar gallproduktionen. För akuta besvär ska man alltid uppsöka läkarvård. De kramplösande egenskaperna kommer från achillein och charmazulen som finns i växtens eteriska oljor. För den som lider av menstruationssmärtor och kramper fungerar den bra för att underlätta. Det går bra att tillbereda ett te för det. För den som har kramp i den glatta muskulaturen som magsäck och tarmar kan den även underlätta och hjälpa till.  Vid förkylning kan röllekan verka febernedsättande och svettdrivande. Dessutom är den antiinflammatorisk och dödar bakterier och stärker immunförsvaret. Det sägs även att den sänker högt blodtryck och verkar blodrenande. Rölleka växer i hela Sverige. Den tillhör växtsläktet korgblommiga blommor och de växtdelar som används är blommorna och bladen. Växten har flera aktiva ämnen och i den eteriska oljan finns chamazulen och achillein. I växten finns även bitterämnen, flavonoider, alkaloider och salicylsyra. Det är salicylsyran som hjälper till att ge smärtlindring.

Stort användningsområde

Röllekan kan användas för en mängd olika saker bland annat för att motverka gaser i magen, främja matsmältningsorganen och stimulera gallans flöde som redan nämnts. Den hjälper även till att lindra katarr i mage och tarm och kan hjälpa till vid kolik. När man har besvär med lever och galla kan del hjälpa vid kurer med små doser av infusion dagligen samtidigt som den förbättrar aptiten. För den som har problem med menstruationssmärtor och kramper underlättar den och kan även hjälpa vid cirkulationskramper med sina kramplösande egenskaper. Den hjälper inte bara vid menstruation utan även vid PMS då den hjälper till att balansera hormoner. Utvärtes och invärtes inflammationer genom bakteriedödande och antiinflammatoriska egenskaper samtidigt som den stillar blödningar vid sår och näsblod. Enda gången rölleka ska undvikas är vid graviditet då den aktiverar livmodern och för känsliga personer då den är fotosensibilierande, speciellt vid direkt solljus.

 

Comments are closed.