Ringblomma – för den som vill börja med örter

En av våra allra mest populära blommor att använda för dess egenskaper är ringblomma. Dess egenskaper används mest för att göra gott för hudåkommor. . Ett extrakt kan göra god verkan på acne, eksem och lättare brännskador. Förutom att göra gott för huden fungerar den även som bakteriedödare mot stafylokocker och stärker allmänt hudens immunförsvar.

När det kommer till kroppens insida är det i första hand som antiinflammatorisk och bakteriedödande den används och för stafylokocker är den väl beprövad. Den här blomman räknas som ört och det är då främst just för sina egenskaper. Den innehåller salicylsyra och fungerar bra för att dämpa huvudvärk och är också smärtlindrande vid menstruationsvärk. Olika delar av blomman används till olika saker och den kan även vara användbar vi andra problem invärtes. Den eteriska oljan fungerar bra som kramplösare vid kramper i gallblåsans väggar, i mage- och tarmkanal och även för urinblåsan. Det är den eteriska oljan som är mest användbar och har störst läkande effekt på dessa. Den fungerar väl vid katarr i mage och tarm och även vid magsår.

Enkel att odla som första ört

Enkel att odla som första ört

För den som gillar att odla och vill börja med örter är ringblomman den perfekta örten. En del kallar den apotekets hjälte. Mycket r det för att den r just enkel att odla och ar fungerande egenskaper för både insidan och utsidan. Med ringblomman kan du använda både blommar och blad i sallader. Örtoljan, infusion och mycket mer år att öra för att få fram de fina läkande egenskaperna Svårläkta så och irriterande hudsprickor kan bli hjälpta av ringblomman då den er stöd ör att bilda ny hud. Ringblomma har blivit mycket populär att använda för liggsår och bensår. Den kan även hjälpa vid åkommor som blöjeksem och lättare köld och brännskador då den ger lindring. För den som har problem med torr och sprucken hud kan ett extrakt ge lindring. Ett cerat fungerar perfekt för läppar och händer som lätt blir torra på vintern. Det finns oändligt många användningsområden för ringblomma och det är en fantastisk ört. Ringblomman är lätt att odla och finns i många rabatter och trädgårdar dag. Det är en ettårig växt och den blir ungefär 30-60 cm hög. Blomman är gul och många känner igen dem på att den har en karaktäristisk doft. Ringblomman är lätt att känna igen och svår att missta för någon annan växt. Blommorna är orangegula och är tungliknande. Många känner igen på att blommorna öppnar sig på dagen och sluter sig på natten.

Aktiva växtämnen och användning

Ringblomman har att flertal aktiva ämnen. Den eteriska oljan används bland annat för att verka bakteriedödande och har då känd mycket bra verkan mot stafylokocker. Den används och i antiinflammatoriskt syfte och för att stärka immunförsvaret i allmänhet. Salicylsyran ger god verkan mot huvudvärk och är smärtstillande vid exempelvis problem med smärta vid menstruation. De antiinflammatoriska egenskaperna används för att hjälpa till vid svårläkta sår. Bland annat liggsår och eksem. Ringblomman kan även verka kramplösande, speciellt vid inflammationer. Den ger bra effekt vid problem med gallblåsa och gallväggar, urinblåsan och sedan för mag- och tarmkanal då den hjälper till att lösa kramper. Kronblad går att använda som dekoration och för att äta i sallader. Förutom de ovan nämnda innehåller ringblomman även flavonoider, calendulin, steoroler, triterpntrioler, karotin, xantofyll, bitter- och garvämnen.

 

Comments are closed.