Passionsblomma – räddningen för den som har svårt att sova

Passionsblomma är en fantastisk blomma som växer vilt i stora delar av Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika. Det är inte bara vid sömnproblem den kan hjälpa utan även vid oro och ångest. Den har kommit så långt att forskning stöder dess egenskaper och den aktiva ingrediensen är idag ett registrerat naturläkemedel. På många ställen växer den längs murar, träd och staket. Den kan ofta ses även vid vägkanter och är en klängväxt.

Passionsblommans egenskaper

Passionsblomman har de senaste åren blivit känd för sin fantastiska förmåga till att bidra till bra sömn. Nu stannar det inte där utan passionsblomman har även fler egenskaper. Anledningen till att den verkar bra för sömn är att den sänker aktiviteten i det centrala nervsystemet. Den verkar även kramplösande, lugnande, blodtryckssänkande, kärlvidgande och smärtstillande. För den som lider av ångest eller oro, hysteri, någon som precis går igenom ett trauma, hjärtklappning, högt blodtryck eller för stunden har lever med hög stress kan den ge bra effekter för att få en balans. En av anledningarna till att man kan lida av sömnlöshet kan vara brist på GABA. Det är här passionsblomma kommer in och de aktiva ämnena hjälper till att öka GABA. Förutom att det är bra vid sömnlöshet hjälper den till att höja lugnet inom personer. Det är viktigt att tänkta på att inte ta tillsammans med sömnläkemedel utan att ha konsulterat läkare innan. För gravida och ammande kvinnor rekommenderas den ej heller. För den som ska ut och köra bil eller på annat sätt vara på alerten gäller det att vara uppmärksam på när man tar den. Den kan minska uppmärksamheten under bilkörningen och andra aktiviteter som kräver att man håller skärpan uppe. Det är också mycket viktigt att vara försiktig med doseringen. Passionsblomma tillhör en av de mest effektiva örterna när det kommer till sömnproblem och att ta för mycket är detsamma som att ta för mycket av sömnmedel utskrivet av läkare. Det gäller också att vara försiktig om man lider av exempelvis sömnapné då man kan få djupare sömn än man önskar.

Passionsblommans egenskaper

Passionsblommans aktiva ämnen

Den verksamma substansen i passionsblomma är alkaloider och flavonoider. Hela plantan som finns ovan jord används förutom frukterna. Passionsblomma går att odla i Sverige och den går att ha inne eller på en skyddad plats ute. Den kräver lite arbete och för den som väljer att ha den inomhus krävs att den regelbundet lindas runt en båge. Sommartid trivs den utmärkt ute och gillar att klättra och kan bli upp till tre meter hög. För den som vill ha den utomhus på sommaren kan man ta in den till en sval plats på vinter för att övervintra. För den som vill göra te själv hemma går det utmärkt att köpa torkad passionsblomma och sedan ta en tesked en eller två gånger per dag med kokande vatten som får stå och dra till ett te i ca 10-15 minuter. Det finns även passionsblomma att köpa som tablett i Sverige mot sömnbesvär.

 

Comments are closed.