Örtkryddor

Örtkryddor är ett vanligt inslag i de svenska hemmen och används flitigt i matlagning. Det finns en mängd olika tillverkare och allt fler ekologiska alternativ. Nedan kommer några av de populäraste att listas samt deras användningsområden. Oregano är en allsidig krydda som kan användas i allt från sallader till pizza och köttfärsås. Det kommer från en växt som växer vilt i stora delar av världen, också i Sverige. Den blommar under juli och augusti.Basilika kan användas i fisk- och kötträtter men gör sig också bra i sallader och soppor. Växten kommer ursprungligen från Indien och älskar värme. Den går att odla i Sverige men trivs bättre i södra europa.Timjan används ofta till kyckling och lamm. Växten passar också väldigt bra att ha i soppa som innehåller fisk eller tomat. Växten har odlats i Sverige sedan 1400-talet och kom då från europa. Rosmarin är en krydda som är mycket populärt i både det italienska och det franska köket. Kryddan används i allt från lamm- och fågelrätter till andra kött- och grönsaksrätter. Tillsammans med olivolja och tomat så lyfts smakerna fram ännu mer. Växten finns runt medelhavet och växer väldigt gärna på sandig mark. Busken kan bli upp till 1,5 meter hög.Dragon är en populär krydda i köttgrytor och på kyckling eller i den klassiska bearnaisesåsen. Kryddan kommer ursprungligen från Ryssland och spreds under medeltiden västerut. Förut användes kryddan mycket i medicinskt syfte exempelvis mot ormbett. Dill är en krydda som i sverige är väldigt populär tillsammans med fisk och potatis. Det passar bra att ha torkad dill i rätter där också färsk ingår. Under själva tillagningen så förstärks smaken av dill kraftigt.Växten kommer från asien och växer dessutom vilt i länderna kring medelhavet. Den användes som medicin redan under romarnas tid men används idag till matlagningen.

Mynta

Mynta är en växt som har en tydlig smak av spearmint. Den passar bra med det mesta så som grönsaker, kött, mejeriprodukter och ägg. Kryddan används också flitigt i både the och olika drinkar som Mojito. Växten finns runt om i hela världen och är en väldigt tacksam växt att odla. Förutom i matlagning så har kryddan sedan antiken använts som medicinskt preparat i många olika sammanhang.

Göra egen örtkrydda

Vill man testa sig fram och göra en egen örtkrydda kan man antingen köpa färska örter på affären eller själv odla fram de örter som man vill ha. När man ska torka örterna fungerar en vanlig ugn alldeles utmärkt. Hemligheten är att inte ha för hög temperatur och låta kryddorna torka sakta. På så sätt behåller man både smaken och doften som kryddorna utsöndrar. Kryddorna bör hackas i fina små bitar och spridas jämnt över ugnsplåten.Då processen i ugnen är klar så ska kryddorna förvaras torrt och mörkt. Att återanvända gamla kryddburkar fungerar alldeles utmärkt. Det går också att både häng- och soltorka kryddorna. Har man inte tid för tillfället att torka färska kryddor går det utmärkt att frysa in och ta fram senare för torkning eller direkt ner i matlagningen.

Comments are closed.