Örthonung

Det finns många bra recept för att använda honung tillsammans med örter. När det kommer till att använda honung går det både att göra det för invärtes och utvärtes bruk. För honung gäller det bara att se till att den inte hettas upp över 40 grader för då dör flera av de goda bakterierna som behövs för att på bästa sätt kunna ta del av effekterna.

Honung som hostmedicin

Det finns måna bra recept när det kommer till vad honung kan göra för ens hälsa. Ett gammalt och väl beprövat recept uppfanns på 900-talet i England. 1 msk finhackad kransborre ska sjuda i 1 dl honung i 8 minuter. Sedan ska 50 ram smör tillsättas och det ska sjuda  2 minuter till. När det är färdigt ska dt förvaras svalt. För att få bra effekt ska man sedan ta en skiva å fastande mage. För att få bästa effekt kan man ta det tillsammans med te gjort å kransborre. Receptet är hämtat från en läkebok skriven av en munk å 900-talt. Kransborren är känd för egenskaperna av att vara inflammationsdämpande, kylande och slemutdrivande. Dag används sedan mot bronkit, halsinflammation, blodblandade hostningar och allmänt vid luftvägsproblem såsom klåda och när det ör ont. Fördelen md att öra den söt gnom att blanda den med honung kan man få  sig mer av den, eftersom den annars kan vara väldigt bitter. Det finns även en enklar variant på honung och kransborre. Här tar du och mixar kransborre så den blir finmalen. Sikta den sedan så att du får ut en dl. Värm honung i ett vattenbad, men låt det inte bli varmare än 39 grader Tillsätt kransborren genom omrörning och tillsätt sedan  160 droppar av isopolja. Rör ihop ordentligt och förvara i burkar. Isopoljan verkar kramplösande och kransborren är antiinflammatorisk och smärtlindrande. Ett annat enkelt recept som även går att göra med honung helt kallt är att tillsätta eukalyptusolja. Eterisk olja av eukalyptus finns att köpa i många hälsokostbutiker. Det är enkelt att ta några droppar när man har ont i halsen och tillsammans med honungen kommer den att göra gott för halsen.

Honung som är bra för matsmältningen

Det finns också bra recept för att göra honung som gör väldigt gott för matsmältningen. Bland annat finns ett recept från 1000-talet från Bagdad där fänkål och ingefära tillsammans med honungen intas för måltider för att få matsmältningen bättre. Ingredienserna används än idag för dess egenskaper oc har lev kvar i över 1000 år. Ett annat väldigt enkelt sätt att förbättra matsmältningen är att blanda kanel och honung. Ingredienserna gör tillsammans att syran i magen hamnar på en bra nivå.

Det hjälper även att bara ta honung med vatten just för att få tillgång till honungs läkande krafter även om man inte har tillgång till örterna direkt. Det gäller som alltid när det kommer till honung att den inte får värmas över 40 grader för att bibehålla alla goda bakterier. Honung bör också köpa av bra kvalitet. Det bästa är att köpa en svenska honung.

 

 

Comments are closed.