Örter som läkemedel

Förr i tiden när man inte hade Alvedon och Ipren som läkemedel så använde man örter till att läka vissa sjukdomar. En del gör det fortfarande och det är oftast av personliga skäl eller att man inte vill trycka i sig en massa onaturliga och faktiskt skadliga ämnen.

Vad använder man för örter då och nu?

Basilika anses vara kramplösande mot exempelvis onda magar, även stabilisera oroliga magar och verka lugnande. Basilika verkar även mot huvudvärk, antingen gör man en oljeblandning och gnider det i tinningen eller så kan patienten snusa bladen och också få huvudvärkslindring.
Att dricka te på citronmeliss kan ge dig en rogivande sömn och lunga ner dig, du kan även använda den vid feber, väderspänningar och förkylningar.Fänkål kan bidra till en bra matsmältning då den stimulerar på ett bra sätt och även motverka inflammerade eller trötta ögon. Lider du av hosta så kan man med got samvete ta lite johannesört, detta kan även bidra till ett bättre mående om du lider av depressioner. Kamomill te har alla hört talas om och denna ört kan faktiskt lindra luftvägsbesvär om man andas in örtens blommor, även en lugnande ört och rogivande. Sen doftar det ju gott överlag med denna ört. Har du problem med matsmältningen eller rent av din aptit så kan du tugga några kumminfrön så ska det underlättas, har du dålig andedräkt så tugga färska kumminblad och andedräkten blir genast fräschare. Förr i tiden använde man lavendel till att bota förlamningar men idag så används den främst vid huvudvärk och även denna ört luktar ju så gott. Köp lite lavendel och ställ i en vas på bordet så har du både något som luktar gott och som även tar bort din huvudvärk. Rosmarin användes förr mot värkande leder och man trodde då att man kunde bevara sin ungdomlighet om man intog den. Även denna ört förbättrar matsmältningen och har en uppiggande effekt. Har man feber så kan man ta lite salvia då den sänker febern, den har även en blodrenande och uppiggande effekt.

timjan

Känner man sig orolig i magen eller har väderspänningar så kan man göra te på timjan då detta ska hjälpa. Den lindrar även magbesvär. Vinruta användes förr som motgift vid en förgiftning, idag är den mer användbar för att motverka matthet, hjärtklappning och huvudvärk. har man problem med att kunna somna på kvällarna så kan man ta lite vänderot då det har en sövande och lugnande effekt. Älggräs kan framkalla svettningar och har en sammandragande effekt, lugnar ner nervsystemet och kan användas mot förkylningar, feber och även mot reumatiska besvär.

giftiga växter

Att gå ut i skogen och plocka på sig en massa växter för att sedan använda de som mediciner ska man vara försiktigt med, vissa växter är giftiga för människa och vissa växter liknar även varandra, en växt som är bra mot huvudvärk kan lika gärna vara lik en annan växt som är giftig. När du idag går till apoteket så läser man oftast bipacksedeln, samma sak gäller här kolla upp dina växter och örter med någon som kan innan du stoppar det i munnen.

Comments are closed.