Odla medicinska växter

I tusentals år har olika växter och örter använts i diverse olika medicinskt syfte. Några av dem användes och fick mer lyckade resultat än andra och förr fanns ofta en medicinkvinna på plats i byn medan det idag mer finns en allmän kunskap om att vissa örter och växter faktiskt kan använda till olika problem med mycket positiva resultat. Många växtbaserade läkemedel är dock inte dokumenterade och godkända av hälsomyndigheten, några är dock godkända och går därför under namnet naturläkemedel.

Idag är det också lättare än någonsin att odla och de allra flesta växter och örter går att odla på liten plats men även inne och ute för att inte tala om att de också oftast är estetiskt tilltalande. Att ha ett eget litet medicinförråd hemma i form av olika plantor är något du alltid kan dra nytta av. Kanske har du helt enkelt en känning av en förkylning på gång? Eller ett sår som aldrig riktigt vill läka? Kanske tänkte du heller inte på att solen var så stark och efter dagen på stranden inte bara kom hem med extra D vitamin utan också en rejäl solbränna?

Oavsett anledning så finns det förmodligen endast positiva anledningar till att ha ett litet miniapotek hemma.

Aloe Vera

Den klassiska Aloe Vera plantan bör finnas i var och annans hem då den är lättskött och passar fint även för den som inte har speciellt gröna fingrar. Så länge den får vatten lite då och då och inte fryser överdrivet mycket så frodas den ofta rejält. De lite köttiga bladen innehåller bland annat vatten, enzymer och den läkande produkten aminosyror. Genom att skära av bladen kommer man åt den lite kletiga gelen som läker alltifrån skadad bränd hud till eksem och håravfall. Vid plantering bör plantan planteras i en lerkruka, inte i en plastkruka och gärna med ungefärliga två fingrar av dräneringskulor i botten.

Johannesört

Örten som har använts för att ”bota” diverse mentala sjukdomar ända sedan den gamla antiken.  Idag kan växten användas till personer med lindrig till måttlig depression, men kan också ge positiv effekt för personer med symptom av ångest och av långvarig stress. Den positiva effekten kommer ifrån ämnet hypericin och hyperforin som finns i växten men trots det vet man inte exakt hur upptagningen av de kemiska ämnena agerar. Johannesört växer i princip överallt men vill man plantera växten hemma så fungerar det bäst att förkultivera fröerna, gärna i sandblandad jord omkring februari för att senare plocka ut och plantera växten ute.

Persilja

Persilja fungerar som en naturlig avgiftare, den har förmågan att resan dina njurar, den tar även bort dålig andedräkt och skyddar även ditt immunförsvar. Vill man odla persilja hemma bör man tänka på att den behöver minst 5 timmars solljus om dagen. Den trivs också allra bäst planterad med jord, torv och så stenar som en bas. Persilja tar dock några månader på sig att växa och det är lätt att tro att det blev något fel vid planteringen, men håll ut, vi lovar det är värt det. 

Comments are closed.