NYHETER

Stockros – Enkelt att odla

Postat av on dec 19th, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Stockros – Enkelt att odla

Stockrosor har funnits i många decennier och prytt hus både i städerna och på landet. Att odla stockrosor är väldigt enkelt att göra på egen hand. Detta gör att det går att väcka liv i en trädgård som är tråkig och få vackra blommande stockrosor i alla möjliga färger så som exempelvis gul, rosa, vinröd och vit. Stockrosor är kan blomma allt från ett år och upp till flera år.

Blomman tillhör familjen malva och heter Alcea Rosea på latin och en stockros kan bli upp till hela tre meter hög, fast den som har varit längst var ända upp till sju meter. Stockrosor odlas främst som en prydnadsväxt i vårt land, men är också populär att odla i närheten av biodlingar. Bina tycker nämligen om att hämta pollen hos stockrosor.

Så eller plantera

Det finns två olika varianter som en hemmaodlare kan få stockrosor intill sitt hus eller staket. Antingen sås frö som sedan blir stockrosor eller så köps en färdig planta. Det roligaste är att så från frö för då kan man följa hela processen från att vara ett litet frö som sås i en kruka, till att bli en ståtlig stockros ute i trädgården. Fördelen är att det går att plocka frökapslar från andra stockrosor som man sedan kan så där hemma.

Oavsett om man börjar från början med ett frö eller köper en färdig planta för att planteras bör man tänka på att stockrosor behöver en jord som är väl dränerad och gödslad, samt på en solig plats och gärna intill en husvägg eller högt staket som skyddar den höga växten. Det gäller att binda upp stockrosorna för att de inte ska riskera att bytas av. I södra Sverige kan stockrosorna börja blomma redan i juni, annars är blomningstiden från juli till september.

Skötselråd

Stockrosor ska vattnas sparsamt men med jämna mellanrum under hela sommaren. Skulle jorden inte innehålla tillräckligt med näring eller att växten står för torrt kan stockrosen får rost. Därför kan det vara bra att ge extra näring under sommaren, speciellt de som är dubbelblommande. Var sparsam med gödslingen, för blir det för mycket riskerar man istället att inte stockrosorna inte blommar alls.

När blomningen är avklarad är det dags att beskära stockrosorna, vilket ger en möjlighet att få en andra blomning nästkommande år. Är man ute efter fröer bör man vänta med beskäringen, för då bildas det förkapslar som kan plockas när de har mognat. Då finns det möjligheten att kunna så nya stockrosor nästa vår. Det som är väldigt spännande just med stockrosor är att de korsföröka sig och det innebär att fröerna inte behöver vara exakt som moderplantan. Istället kan en ny korsning av stockrosor har skapats.

Inför vintern

Först och främst så behövs stockrosen beskäras och gärna innan den har slutat blomma helt. Det gör att kraften i växten behålls extra mycket. Glöm inte bort att täcka växten så att stockrosorna klara sig över vintern. I och för sig är stockrosor väldigt härdiga, men det skadar ändå inte skydda dem med torra bland och ris när det börjar bli kallare. Det gäller att det inte blir fuktigt under ”täcket” för då är risken att växten kan få angrepp av svamp.

Odla medicinska växter

Postat av on okt 15th, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Odla medicinska växter

I tusentals år har olika växter och örter använts i diverse olika medicinskt syfte. Några av dem användes och fick mer lyckade resultat än andra och förr fanns ofta en medicinkvinna på plats i byn medan det idag mer finns en allmän kunskap om att vissa örter och växter faktiskt kan använda till olika problem med mycket positiva resultat. Många växtbaserade läkemedel är dock inte dokumenterade och godkända av hälsomyndigheten, några är dock godkända och går därför under namnet naturläkemedel.

Idag är det också lättare än någonsin att odla och de allra flesta växter och örter går att odla på liten plats men även inne och ute för att inte tala om att de också oftast är estetiskt tilltalande. Att ha ett eget litet medicinförråd hemma i form av olika plantor är något du alltid kan dra nytta av. Kanske har du helt enkelt en känning av en förkylning på gång? Eller ett sår som aldrig riktigt vill läka? Kanske tänkte du heller inte på att solen var så stark och efter dagen på stranden inte bara kom hem med extra D vitamin utan också en rejäl solbränna?

Oavsett anledning så finns det förmodligen endast positiva anledningar till att ha ett litet miniapotek hemma.

Aloe Vera

Den klassiska Aloe Vera plantan bör finnas i var och annans hem då den är lättskött och passar fint även för den som inte har speciellt gröna fingrar. Så länge den får vatten lite då och då och inte fryser överdrivet mycket så frodas den ofta rejält. De lite köttiga bladen innehåller bland annat vatten, enzymer och den läkande produkten aminosyror. Genom att skära av bladen kommer man åt den lite kletiga gelen som läker alltifrån skadad bränd hud till eksem och håravfall. Vid plantering bör plantan planteras i en lerkruka, inte i en plastkruka och gärna med ungefärliga två fingrar av dräneringskulor i botten.

Johannesört

Örten som har använts för att ”bota” diverse mentala sjukdomar ända sedan den gamla antiken.  Idag kan växten användas till personer med lindrig till måttlig depression, men kan också ge positiv effekt för personer med symptom av ångest och av långvarig stress. Den positiva effekten kommer ifrån ämnet hypericin och hyperforin som finns i växten men trots det vet man inte exakt hur upptagningen av de kemiska ämnena agerar. Johannesört växer i princip överallt men vill man plantera växten hemma så fungerar det bäst att förkultivera fröerna, gärna i sandblandad jord omkring februari för att senare plocka ut och plantera växten ute.

Persilja

Persilja fungerar som en naturlig avgiftare, den har förmågan att resan dina njurar, den tar även bort dålig andedräkt och skyddar även ditt immunförsvar. Vill man odla persilja hemma bör man tänka på att den behöver minst 5 timmars solljus om dagen. Den trivs också allra bäst planterad med jord, torv och så stenar som en bas. Persilja tar dock några månader på sig att växa och det är lätt att tro att det blev något fel vid planteringen, men håll ut, vi lovar det är värt det. 

Örtkryddor

Postat av on aug 21st, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Örtkryddor

Örtkryddor är ett vanligt inslag i de svenska hemmen och används flitigt i matlagning. Det finns en mängd olika tillverkare och allt fler ekologiska alternativ. Nedan kommer några av de populäraste att listas samt deras användningsområden. Oregano är en allsidig krydda som kan användas i allt från sallader till pizza och köttfärsås. Det kommer från en växt som växer vilt i stora delar av världen, också i Sverige. Den blommar under juli och augusti.Basilika kan användas i fisk- och kötträtter men gör sig också bra i sallader och soppor. Växten kommer ursprungligen från Indien och älskar värme. Den går att odla i Sverige men trivs bättre i södra europa.Timjan används ofta till kyckling och lamm. Växten passar också väldigt bra att ha i soppa som innehåller fisk eller tomat. Växten har odlats i Sverige sedan 1400-talet och kom då från europa. Rosmarin är en krydda som är mycket populärt i både det italienska och det franska köket. Kryddan används i allt från lamm- och fågelrätter till andra kött- och grönsaksrätter. Tillsammans med olivolja och tomat så lyfts smakerna fram ännu mer. Växten finns runt medelhavet och växer väldigt gärna på sandig mark. Busken kan bli upp till 1,5 meter hög.Dragon är en populär krydda i köttgrytor och på kyckling eller i den klassiska bearnaisesåsen. Kryddan kommer ursprungligen från Ryssland och spreds under medeltiden västerut. Förut användes kryddan mycket i medicinskt syfte exempelvis mot ormbett. Dill är en krydda som i sverige är väldigt populär tillsammans med fisk och potatis. Det passar bra att ha torkad dill i rätter där också färsk ingår. Under själva tillagningen så förstärks smaken av dill kraftigt.Växten kommer från asien och växer dessutom vilt i länderna kring medelhavet. Den användes som medicin redan under romarnas tid men används idag till matlagningen.

Mynta

Mynta är en växt som har en tydlig smak av spearmint. Den passar bra med det mesta så som grönsaker, kött, mejeriprodukter och ägg. Kryddan används också flitigt i både the och olika drinkar som Mojito. Växten finns runt om i hela världen och är en väldigt tacksam växt att odla. Förutom i matlagning så har kryddan sedan antiken använts som medicinskt preparat i många olika sammanhang.

Göra egen örtkrydda

Vill man testa sig fram och göra en egen örtkrydda kan man antingen köpa färska örter på affären eller själv odla fram de örter som man vill ha. När man ska torka örterna fungerar en vanlig ugn alldeles utmärkt. Hemligheten är att inte ha för hög temperatur och låta kryddorna torka sakta. På så sätt behåller man både smaken och doften som kryddorna utsöndrar. Kryddorna bör hackas i fina små bitar och spridas jämnt över ugnsplåten.Då processen i ugnen är klar så ska kryddorna förvaras torrt och mörkt. Att återanvända gamla kryddburkar fungerar alldeles utmärkt. Det går också att både häng- och soltorka kryddorna. Har man inte tid för tillfället att torka färska kryddor går det utmärkt att frysa in och ta fram senare för torkning eller direkt ner i matlagningen.

Fördelar med ingefära

Postat av on jun 19th, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Fördelar med ingefära

Ingefära borde vara allas bästa vän. Denna svårskalade knöl med lite speciell smak borde finnas med i matlagningen eller i vara i frukost shoten, varje dag i resten av allas våra liv. I många kulturer har ingefäran använts i århundraden, just på grund av deras helande egenskaper medan den i Sverige kanske inte är den mest populäraste roten. Men vi har trots allt missat det allra bästa med ingefäran, det finns helt enkelt mängder med fördelar med att äta ingefära och nedan listas några av dem. 

Immunförsvaret och hälsan

Tillhör man de som blir sjuka var och varannan dag så innebär det att ditt immunförsvar behöver stärkas. Ingefära är toppen för just detta. Antiinflammatoriska effekter har gått att hitta i ingefära och genom att till exempel dricka en ingefärsshot varje morgon så får immunförsvaret sig en rejäl boost. Gingerol är också en substans i ingefära, substansen har visat sig kan minska risken för diverse infektioner. På grund av dess inflammatoriska egenskaper kan ingefäran användas med positivt resultat på sjukdomar såsom artrit, fibromyalgi, kronisk trötthet och diverse ledsjukdomar. Vid intag av ingefära varje dag kan du också sänka kolesterolvärdet och det behövs inte mycket, 3 gram per dag av ingefära gör att halterna av kolesterol sänks betydligt.

Ingefära för kvinnor

Speciellt för kvinnor har ingefäran setts ha extra många fördelar. Till exempel sägs ingefäran lindra kraftigt illamående vid en graviditet, det kan värma upp kalla fötter, lindra mensvärk, det kan också öka libidot när du väl hamnar i klimakteriet och det kan också öka metabolismen.

ingefäran

Ingefära med fördelar för både kvinnor och män

Ingefäran kan hjälpa musklerna att återhämta sig efter exempelvis ett gym pass. Ingefäran har en sån pass effekt att ett dagligt intag lindrar en eventuell muskelvärk med ungefärliga 25%. Det sägs ha bättre effekt och vara en fördel om du dricker eller äter ingefäran på tom mage. Behöver man en extra push med viktminskningen så fungerar ingefära mycket fint. Att få i sig en frukost innehållandes ingefära bränner hela 43 kalorier extra enligt studier.

Hur få i sig och hur använda ingefära?

ingefäran te

Det finns mängder av olika sätt att få i sig ingefära. Bland annat i pulverised form, som olja, som te eller rå. Du kan i princip tillsätta ingefäran i vilken rätt du önskar. I tårtor och i kakor kan det ge en saftig och en mycket uppfriskande smak. Tillsammans med kanel, stjärnanis, gurkmeja och mjölk så har du en dryck full med positiva egenskaper. Guldmjölk som den också kallas används både för att värma upp dig själv och för att tillgodose dig de fördelar med ingefära som finns. Kristalliserad ingefära doppas med fördel i choklad för att sen avnjutas. Nyttigt och gott och helt enkelt ett perfekt tilltugg till fikat. För vem vill inte ha en nyttig dessert?

Örter som läkemedel

Postat av on apr 7th, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Örter som läkemedel

Förr i tiden när man inte hade Alvedon och Ipren som läkemedel så använde man örter till att läka vissa sjukdomar. En del gör det fortfarande och det är oftast av personliga skäl eller att man inte vill trycka i sig en massa onaturliga och faktiskt skadliga ämnen.

Vad använder man för örter då och nu?

Basilika anses vara kramplösande mot exempelvis onda magar, även stabilisera oroliga magar och verka lugnande. Basilika verkar även mot huvudvärk, antingen gör man en oljeblandning och gnider det i tinningen eller så kan patienten snusa bladen och också få huvudvärkslindring.
Att dricka te på citronmeliss kan ge dig en rogivande sömn och lunga ner dig, du kan även använda den vid feber, väderspänningar och förkylningar.Fänkål kan bidra till en bra matsmältning då den stimulerar på ett bra sätt och även motverka inflammerade eller trötta ögon. Lider du av hosta så kan man med got samvete ta lite johannesört, detta kan även bidra till ett bättre mående om du lider av depressioner. Kamomill te har alla hört talas om och denna ört kan faktiskt lindra luftvägsbesvär om man andas in örtens blommor, även en lugnande ört och rogivande. Sen doftar det ju gott överlag med denna ört. Har du problem med matsmältningen eller rent av din aptit så kan du tugga några kumminfrön så ska det underlättas, har du dålig andedräkt så tugga färska kumminblad och andedräkten blir genast fräschare. Förr i tiden använde man lavendel till att bota förlamningar men idag så används den främst vid huvudvärk och även denna ört luktar ju så gott. Köp lite lavendel och ställ i en vas på bordet så har du både något som luktar gott och som även tar bort din huvudvärk. Rosmarin användes förr mot värkande leder och man trodde då att man kunde bevara sin ungdomlighet om man intog den. Även denna ört förbättrar matsmältningen och har en uppiggande effekt. Har man feber så kan man ta lite salvia då den sänker febern, den har även en blodrenande och uppiggande effekt.

timjan

Känner man sig orolig i magen eller har väderspänningar så kan man göra te på timjan då detta ska hjälpa. Den lindrar även magbesvär. Vinruta användes förr som motgift vid en förgiftning, idag är den mer användbar för att motverka matthet, hjärtklappning och huvudvärk. har man problem med att kunna somna på kvällarna så kan man ta lite vänderot då det har en sövande och lugnande effekt. Älggräs kan framkalla svettningar och har en sammandragande effekt, lugnar ner nervsystemet och kan användas mot förkylningar, feber och även mot reumatiska besvär.

giftiga växter

Att gå ut i skogen och plocka på sig en massa växter för att sedan använda de som mediciner ska man vara försiktigt med, vissa växter är giftiga för människa och vissa växter liknar även varandra, en växt som är bra mot huvudvärk kan lika gärna vara lik en annan växt som är giftig. När du idag går till apoteket så läser man oftast bipacksedeln, samma sak gäller här kolla upp dina växter och örter med någon som kan innan du stoppar det i munnen.

Malört

Postat av on feb 15th, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Malört

Örten malört med det latinska namnet artemisia absinthium är en flerårig medicinal och en kryddväxt. Malört har i flera århundraden använts som medicin för diverse åkommor bland annat i mage, galla och i levern och inom malörtssläktet ingår också dragon, åbrodd och gråbo.

(mer…)

Vallört – hjälper mot rynkor

Postat av on jul 17th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Vallört – hjälper mot rynkor

Vallörten är en ört som växer i våra trädgårdar runt om i Sverige. Det är få som vet om de fantastiska egenskaperna som gör att vallörten kan vara otroligt hjälpsam. Namnet vallört kommer av ordet välla som användes tidigare i svenskan och betyder foga ihop. (mer…)

Kamomill – örten för att finna lugnet

Postat av on jun 28th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Kamomill – örten för att finna lugnet

Många personer har idag hört talas om kamomills egenskaper som rogivande inför natten och säkerligen druckit ett te med örten, men desto färre vet om att blomman, som räknas som läkeväxt, bjuder på fler egenskaper. (mer…)

Johannesört – för allas vällevnad

Postat av on jun 20th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Johannesört – för allas vällevnad

Johannesört är en ört som är välkänd och växer fritt i hela Europa. Den är lätt att odla som från förr. Den är tacksam och växer i de flesta jordar och är lättskött så den passar i de flesta trädgårdar. När man har haft den i ett år frösår den sig själv och man har en ört som kommer år efter år och går att skörda. (mer…)

Använd växter för att tvätta både dig själv och textilier

Postat av on jun 10th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Använd växter för att tvätta både dig själv och textilier

Det finns en uppsjö av roliga växter som innehåller saponiner. De tillhör ämnesgruppen glykosider. Sapo betyder tvål på latinska och har släktskap med svenska såpa. I alla tider har människan rengjort sig själv och textilier med hjälp av växter som är saponinrika. Saponinet gör att det börjar löddra och gör att textilier och hud blir rena. Redan långt innan vår tideräkning använde kineser löddrande växtextrakt med saponiner för att tvätta sina textilier. De var inte så pigga på att gå över till att använda tvåltvättmedel eftersom det både rengör sämre och förstör bland annat sidentyg. Idag används saponiner för att tvätta känsliga textilier på museer för att bevara tyget bättre. Saponiner kan lösa sig i vatten och alkohol. (mer…)