NYHETER

Örtkryddor

Postat av on aug 21st, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Örtkryddor

Örtkryddor

Örtkryddor är ett vanligt inslag i de svenska hemmen och används flitigt i matlagning. Det finns en mängd olika tillverkare och allt fler ekologiska alternativ. Nedan kommer några av de populäraste att listas samt deras användningsområden. Oregano är en allsidig krydda som kan användas i allt från sallader till pizza och köttfärsås. Det kommer från en växt som växer vilt i stora delar av världen, också i Sverige. Den blommar under juli och augusti.Basilika kan användas i fisk- och kötträtter men gör sig också bra i sallader och soppor. Växten kommer ursprungligen från Indien och älskar värme. Den går att odla i Sverige men trivs bättre i södra europa.Timjan används ofta till kyckling och lamm. Växten passar också väldigt bra att ha i soppa som innehåller fisk eller tomat. Växten har odlats i Sverige sedan 1400-talet och kom då från europa. Rosmarin är en krydda som är mycket populärt i både det italienska och det franska köket. Kryddan används i allt från lamm- och fågelrätter till andra kött- och grönsaksrätter. Tillsammans med olivolja och tomat så lyfts smakerna fram ännu mer. Växten finns runt medelhavet och växer väldigt gärna på sandig mark. Busken kan bli upp till 1,5 meter hög.Dragon är en populär krydda i köttgrytor och på kyckling eller i den klassiska bearnaisesåsen. Kryddan kommer ursprungligen från Ryssland och spreds under medeltiden västerut. Förut användes kryddan mycket i medicinskt syfte exempelvis mot ormbett. Dill är en krydda som i sverige är väldigt populär tillsammans med fisk och potatis. Det passar bra att ha torkad dill i rätter där också färsk ingår. Under själva tillagningen så förstärks smaken av dill kraftigt.Växten kommer från asien och växer dessutom vilt i länderna kring medelhavet. Den användes som medicin redan under romarnas tid men används idag till matlagningen.

Mynta

Mynta är en växt som har en tydlig smak av spearmint. Den passar bra med det mesta så som grönsaker, kött, mejeriprodukter och ägg. Kryddan används också flitigt i både the och olika drinkar som Mojito. Växten finns runt om i hela världen och är en väldigt tacksam växt att odla. Förutom i matlagning så har kryddan sedan antiken använts som medicinskt preparat i många olika sammanhang.

Göra egen örtkrydda

Vill man testa sig fram och göra en egen örtkrydda kan man antingen köpa färska örter på affären eller själv odla fram de örter som man vill ha. När man ska torka örterna fungerar en vanlig ugn alldeles utmärkt. Hemligheten är att inte ha för hög temperatur och låta kryddorna torka sakta. På så sätt behåller man både smaken och doften som kryddorna utsöndrar. Kryddorna bör hackas i fina små bitar och spridas jämnt över ugnsplåten.Då processen i ugnen är klar så ska kryddorna förvaras torrt och mörkt. Att återanvända gamla kryddburkar fungerar alldeles utmärkt. Det går också att både häng- och soltorka kryddorna. Har man inte tid för tillfället att torka färska kryddor går det utmärkt att frysa in och ta fram senare för torkning eller direkt ner i matlagningen.

Fördelar med ingefära

Postat av on jun 19th, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Fördelar med ingefära

Fördelar med ingefära

Ingefära borde vara allas bästa vän. Denna svårskalade knöl med lite speciell smak borde finnas med i matlagningen eller i vara i frukost shoten, varje dag i resten av allas våra liv. I många kulturer har ingefäran använts i århundraden, just på grund av deras helande egenskaper medan den i Sverige kanske inte är den mest populäraste roten. Men vi har trots allt missat det allra bästa med ingefäran, det finns helt enkelt mängder med fördelar med att äta ingefära och nedan listas några av dem. 

Immunförsvaret och hälsan

Tillhör man de som blir sjuka var och varannan dag så innebär det att ditt immunförsvar behöver stärkas. Ingefära är toppen för just detta. Antiinflammatoriska effekter har gått att hitta i ingefära och genom att till exempel dricka en ingefärsshot varje morgon så får immunförsvaret sig en rejäl boost. Gingerol är också en substans i ingefära, substansen har visat sig kan minska risken för diverse infektioner. På grund av dess inflammatoriska egenskaper kan ingefäran användas med positivt resultat på sjukdomar såsom artrit, fibromyalgi, kronisk trötthet och diverse ledsjukdomar. Vid intag av ingefära varje dag kan du också sänka kolesterolvärdet och det behövs inte mycket, 3 gram per dag av ingefära gör att halterna av kolesterol sänks betydligt.

Ingefära för kvinnor

Speciellt för kvinnor har ingefäran setts ha extra många fördelar. Till exempel sägs ingefäran lindra kraftigt illamående vid en graviditet, det kan värma upp kalla fötter, lindra mensvärk, det kan också öka libidot när du väl hamnar i klimakteriet och det kan också öka metabolismen.

ingefäran

Ingefära med fördelar för både kvinnor och män

Ingefäran kan hjälpa musklerna att återhämta sig efter exempelvis ett gym pass. Ingefäran har en sån pass effekt att ett dagligt intag lindrar en eventuell muskelvärk med ungefärliga 25%. Det sägs ha bättre effekt och vara en fördel om du dricker eller äter ingefäran på tom mage. Behöver man en extra push med viktminskningen så fungerar ingefära mycket fint. Att få i sig en frukost innehållandes ingefära bränner hela 43 kalorier extra enligt studier.

Hur få i sig och hur använda ingefära?

ingefäran te

Det finns mängder av olika sätt att få i sig ingefära. Bland annat i pulverised form, som olja, som te eller rå. Du kan i princip tillsätta ingefäran i vilken rätt du önskar. I tårtor och i kakor kan det ge en saftig och en mycket uppfriskande smak. Tillsammans med kanel, stjärnanis, gurkmeja och mjölk så har du en dryck full med positiva egenskaper. Guldmjölk som den också kallas används både för att värma upp dig själv och för att tillgodose dig de fördelar med ingefära som finns. Kristalliserad ingefära doppas med fördel i choklad för att sen avnjutas. Nyttigt och gott och helt enkelt ett perfekt tilltugg till fikat. För vem vill inte ha en nyttig dessert?

Örter som läkemedel

Postat av on apr 7th, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Örter som läkemedel

Örter som läkemedel

Förr i tiden när man inte hade Alvedon och Ipren som läkemedel så använde man örter till att läka vissa sjukdomar. En del gör det fortfarande och det är oftast av personliga skäl eller att man inte vill trycka i sig en massa onaturliga och faktiskt skadliga ämnen.

Vad använder man för örter då och nu?

Basilika anses vara kramplösande mot exempelvis onda magar, även stabilisera oroliga magar och verka lugnande. Basilika verkar även mot huvudvärk, antingen gör man en oljeblandning och gnider det i tinningen eller så kan patienten snusa bladen och också få huvudvärkslindring.
Att dricka te på citronmeliss kan ge dig en rogivande sömn och lunga ner dig, du kan även använda den vid feber, väderspänningar och förkylningar.Fänkål kan bidra till en bra matsmältning då den stimulerar på ett bra sätt och även motverka inflammerade eller trötta ögon. Lider du av hosta så kan man med got samvete ta lite johannesört, detta kan även bidra till ett bättre mående om du lider av depressioner. Kamomill te har alla hört talas om och denna ört kan faktiskt lindra luftvägsbesvär om man andas in örtens blommor, även en lugnande ört och rogivande. Sen doftar det ju gott överlag med denna ört. Har du problem med matsmältningen eller rent av din aptit så kan du tugga några kumminfrön så ska det underlättas, har du dålig andedräkt så tugga färska kumminblad och andedräkten blir genast fräschare. Förr i tiden använde man lavendel till att bota förlamningar men idag så används den främst vid huvudvärk och även denna ört luktar ju så gott. Köp lite lavendel och ställ i en vas på bordet så har du både något som luktar gott och som även tar bort din huvudvärk. Rosmarin användes förr mot värkande leder och man trodde då att man kunde bevara sin ungdomlighet om man intog den. Även denna ört förbättrar matsmältningen och har en uppiggande effekt. Har man feber så kan man ta lite salvia då den sänker febern, den har även en blodrenande och uppiggande effekt.

timjan

Känner man sig orolig i magen eller har väderspänningar så kan man göra te på timjan då detta ska hjälpa. Den lindrar även magbesvär. Vinruta användes förr som motgift vid en förgiftning, idag är den mer användbar för att motverka matthet, hjärtklappning och huvudvärk. har man problem med att kunna somna på kvällarna så kan man ta lite vänderot då det har en sövande och lugnande effekt. Älggräs kan framkalla svettningar och har en sammandragande effekt, lugnar ner nervsystemet och kan användas mot förkylningar, feber och även mot reumatiska besvär.

giftiga växter

Att gå ut i skogen och plocka på sig en massa växter för att sedan använda de som mediciner ska man vara försiktigt med, vissa växter är giftiga för människa och vissa växter liknar även varandra, en växt som är bra mot huvudvärk kan lika gärna vara lik en annan växt som är giftig. När du idag går till apoteket så läser man oftast bipacksedeln, samma sak gäller här kolla upp dina växter och örter med någon som kan innan du stoppar det i munnen.

Malört

Postat av on feb 15th, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Malört

Malört

Örten malört med det latinska namnet artemisia absinthium är en flerårig medicinal och en kryddväxt. Malört har i flera århundraden använts som medicin för diverse åkommor bland annat i mage, galla och i levern och inom malörtssläktet ingår också dragon, åbrodd och gråbo.

(mer…)

Vallört – hjälper mot rynkor

Postat av on jul 17th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Vallört – hjälper mot rynkor

Vallört – hjälper mot rynkor

Vallörten är en ört som växer i våra trädgårdar runt om i Sverige. Det är få som vet om de fantastiska egenskaperna som gör att vallörten kan vara otroligt hjälpsam. Namnet vallört kommer av ordet välla som användes tidigare i svenskan och betyder foga ihop. (mer…)

Kamomill – örten för att finna lugnet

Postat av on jun 28th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Kamomill – örten för att finna lugnet

Kamomill  – örten för att finna lugnet

Många personer har idag hört talas om kamomills egenskaper som rogivande inför natten och säkerligen druckit ett te med örten, men desto färre vet om att blomman, som räknas som läkeväxt, bjuder på fler egenskaper. (mer…)

Johannesört – för allas vällevnad

Postat av on jun 20th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Johannesört – för allas vällevnad

Johannesört – för allas vällevnad

Johannesört är en ört som är välkänd och växer fritt i hela Europa. Den är lätt att odla som från förr. Den är tacksam och växer i de flesta jordar och är lättskött så den passar i de flesta trädgårdar. När man har haft den i ett år frösår den sig själv och man har en ört som kommer år efter år och går att skörda. (mer…)

Använd växter för att tvätta både dig själv och textilier

Postat av on jun 10th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Använd växter för att tvätta både dig själv och textilier

Använd växter för att tvätta både dig själv och textilier

Det finns en uppsjö av roliga växter som innehåller saponiner. De tillhör ämnesgruppen glykosider. Sapo betyder tvål på latinska och har släktskap med svenska såpa. I alla tider har människan rengjort sig själv och textilier med hjälp av växter som är saponinrika. Saponinet gör att det börjar löddra och gör att textilier och hud blir rena. Redan långt innan vår tideräkning använde kineser löddrande växtextrakt med saponiner för att tvätta sina textilier. De var inte så pigga på att gå över till att använda tvåltvättmedel eftersom det både rengör sämre och förstör bland annat sidentyg. Idag används saponiner för att tvätta känsliga textilier på museer för att bevara tyget bättre. Saponiner kan lösa sig i vatten och alkohol. (mer…)

Rölleka – fantastisk växt som finns i hela Sverige

Postat av on maj 22nd, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Rölleka – fantastisk växt som finns i hela Sverige

Rölleka – fantastisk växt som finns i hela Sverige

Röllekan har genom åren blivit en mycket populär ört att använda. Idag finns den att köpa som te i välsorterade hälsokostbutiker, men det går även att använda den till mycket mer än bara ett smakligt te. Växtens främsta egenskap är att stärka lever och njurar samt att bitterämnena stimulerar gallan och dess flöde. Det sägs även att rölleka sänker högt blodtryck och verkar blodrenande. Det mest aktiva ämnet i röllekan är bitterämnena och det är i första hand dem som hjälper gallan. (mer…)

Bereda örter för utvärtes bruk

Postat av on maj 10th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Bereda örter för utvärtes bruk

Bereda örter för utvärtes bruk

För att kunna göra en örtolja gäller det att de aktiva ämnena är fettlösliga. Många örter är det och det går bra att använda örter som johannesört, ringblomma, arnika och enbär. De löser sig bra i olja och har fettlösliga beståndsdelar. När det kommer till att välja olja går det att välja efter tycke och smak. Oljor som är bra är kallpressad olivolja, rapsolja, solrosolja, sesamolja eller solrosolja. De är i en bra prisklass, men för den som vill använda en dyrare olja finns även avokadoolja och mandelolja för att nämna några. Självklart går det även att använda kokosolja, men det har en smältpunkt på 25 grader och kommer att vara hård när det är kallare och i flytande form när det är över 25 grader. (mer…)