NYHETER

Vallört – hjälper mot rynkor

Postat av on jul 17th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Vallört – hjälper mot rynkor

Vallört – hjälper mot rynkor

Vallörten är en ört som växer i våra trädgårdar runt om i Sverige. Det är få som vet om de fantastiska egenskaperna som gör att vallörten kan vara otroligt hjälpsam. Namnet vallört kommer av ordet välla som användes tidigare i svenskan och betyder foga ihop. (mer…)

Kamomill – örten för att finna lugnet

Postat av on jun 28th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Kamomill – örten för att finna lugnet

Kamomill  – örten för att finna lugnet

Många personer har idag hört talas om kamomills egenskaper som rogivande inför natten och säkerligen druckit ett te med örten, men desto färre vet om att blomman, som räknas som läkeväxt, bjuder på fler egenskaper. (mer…)

Johannesört – för allas vällevnad

Postat av on jun 20th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Johannesört – för allas vällevnad

Johannesört – för allas vällevnad

Johannesört är en ört som är välkänd och växer fritt i hela Europa. Den är lätt att odla som från förr. Den är tacksam och växer i de flesta jordar och är lättskött så den passar i de flesta trädgårdar. När man har haft den i ett år frösår den sig själv och man har en ört som kommer år efter år och går att skörda. (mer…)

Använd växter för att tvätta både dig själv och textilier

Postat av on jun 10th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Använd växter för att tvätta både dig själv och textilier

Använd växter för att tvätta både dig själv och textilier

Det finns en uppsjö av roliga växter som innehåller saponiner. De tillhör ämnesgruppen glykosider. Sapo betyder tvål på latinska och har släktskap med svenska såpa. I alla tider har människan rengjort sig själv och textilier med hjälp av växter som är saponinrika. Saponinet gör att det börjar löddra och gör att textilier och hud blir rena. Redan långt innan vår tideräkning använde kineser löddrande växtextrakt med saponiner för att tvätta sina textilier. De var inte så pigga på att gå över till att använda tvåltvättmedel eftersom det både rengör sämre och förstör bland annat sidentyg. Idag används saponiner för att tvätta känsliga textilier på museer för att bevara tyget bättre. Saponiner kan lösa sig i vatten och alkohol. (mer…)

Rölleka – fantastisk växt som finns i hela Sverige

Postat av on maj 22nd, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Rölleka – fantastisk växt som finns i hela Sverige

Rölleka – fantastisk växt som finns i hela Sverige

Röllekan har genom åren blivit en mycket populär ört att använda. Idag finns den att köpa som te i välsorterade hälsokostbutiker, men det går även att använda den till mycket mer än bara ett smakligt te. Växtens främsta egenskap är att stärka lever och njurar samt att bitterämnena stimulerar gallan och dess flöde. Det sägs även att rölleka sänker högt blodtryck och verkar blodrenande. Det mest aktiva ämnet i röllekan är bitterämnena och det är i första hand dem som hjälper gallan. (mer…)

Bereda örter för utvärtes bruk

Postat av on maj 10th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Bereda örter för utvärtes bruk

Bereda örter för utvärtes bruk

För att kunna göra en örtolja gäller det att de aktiva ämnena är fettlösliga. Många örter är det och det går bra att använda örter som johannesört, ringblomma, arnika och enbär. De löser sig bra i olja och har fettlösliga beståndsdelar. När det kommer till att välja olja går det att välja efter tycke och smak. Oljor som är bra är kallpressad olivolja, rapsolja, solrosolja, sesamolja eller solrosolja. De är i en bra prisklass, men för den som vill använda en dyrare olja finns även avokadoolja och mandelolja för att nämna några. Självklart går det även att använda kokosolja, men det har en smältpunkt på 25 grader och kommer att vara hård när det är kallare och i flytande form när det är över 25 grader. (mer…)

Hur man kan använda örter

Postat av on maj 2nd, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Hur man kan använda örter

Hur man kan använda örter

Människor har genom alla år plockat örter. Vi har lärt oss att bered dem för att det ska passa våra behov och önskemål. De olika tekniker vi har idag för att tillbereda en ört liknar väldigt mycket det som alltid har funnits. Inte mycket har förändrats genom tiden när det kommer till de olika beredningsformerna. (mer…)

Örthonung

Postat av on apr 10th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Örthonung

Örthonung

Det finns många bra recept för att använda honung tillsammans med örter. När det kommer till att använda honung går det både att göra det för invärtes och utvärtes bruk. För honung gäller det bara att se till att den inte hettas upp över 40 grader för då dör flera av de goda bakterierna som behövs för att på bästa sätt kunna ta del av effekterna. (mer…)

Groblad – för att läka svåra sår

Postat av on apr 2nd, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Groblad – för att läka svåra sår

Groblad – för att läka svåra sår

Det här är en ört som växer i hela Sverige och namnet groblad kommer sig av ”att gro ihop”. Den har sedan länge varit en ört som har varit en av våra mest uppskattade läkeväxter. Groblad kan användas både torkade och färska. De har genom åren använts för att läka sår utvärtes och de har använts för att göra omslag vid insektsbett, klåda, brännskador och hudirritationer. De ämnen som gör att groblad blir effektiva är bland annat slemämnen och garvämnen. Svårläkta sår kan få stor hjälp av groblad och även de som är variga, blodutgjutningar och hud som blivit inflammerad kan få hjälp att läkas av groblad. (mer…)

Passionsblomma – räddningen för den som har svårt att sova

Postat av on mar 15th, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Passionsblomma – räddningen för den som har svårt att sova

Passionsblomma – räddningen för den som har svårt att sova

Passionsblomma är en fantastisk blomma som växer vilt i stora delar av Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika. Det är inte bara vid sömnproblem den kan hjälpa utan även vid oro och ångest. Den har kommit så långt att forskning stöder dess egenskaper och den aktiva ingrediensen är idag ett registrerat naturläkemedel. På många ställen växer den längs murar, träd och staket. Den kan ofta ses även vid vägkanter och är en klängväxt. (mer…)