Maskros -örten med fantastisk livskraft

För de flesta är maskrosen bara ett ogräs, men det många missar är att växten har fantastiskt bra egenskaper. Det som är roligt med maskrosen är att den är otroligt lätt att använda. Den kan tex användas bara genom att fräsas i smör för att sedan lägga upp på tallriken, den kan ge en god smak åt pannkakor och omeletter samtidigt som bladen går bra att använda i sallader bara som de är.

Maskrosens egenskaper

 

Maskrosens egenskaper

Maskrosens främsta egenskap är att den är bitter. Det främjar hela matsmältningen då den verkar stimulerande och det hjälper även mage och tarm att fungera bättre. Njurarna får även stöd av maskrosen och den ökade urinmängden gör att blodtrycket sänks. Det är inte bara detta den hjälper till med utan även att vara bra vid ödem, vätskeansamlingar på olika platser i kroppen, dålig aptit, svampinfektioner, dålig blodcirkulation och reumatiska besvär. Maskrosen är bra att använda vid fasta eftersom den även stöttar levern och hjälper till vid utrensning. Maskrosen är bra att använda vid olika typer av hudproblematik och även vid eksem. Försiktighet bör vidtas om man  har akuta svåra gallbesvär eller magproblem. Den bör inte heller tas regelbundet om man har problem med lågt blodtryck. För den som vill använda maskros gäller det att passa på under våren. Eftersom maskrosen växer bra fritt gäller det i första hand att hitta ett ställe att plocka på som är skyddat från föroreningar. Alla delar används och att få med även roten är viktigt. Maskrosen är sötast på våren, speciellt roten som övriga tiden på året är väldigt besk eller djupfryst.

Personer som kan ha extra nytta av maskrosen

För de som lever med en lever som ständig utsätts för hård påfrestning är maskros mycket bra. Särskilda yrkesgrupper som får stor påverkan på lever är de som jobbar mycket med målarfärg, alkohol, starka lim, bensin, eteriska oljor eller starka tvättmedel, sammantaget de som jobbar med lösningsmedel. Även alkoholister kan stärka sin lever med hjälp av maskros. En oväntad grupp är aromaterapeuter som jobbar mycket med eteriska oljor. För dessa grupper passar det att äta maksrosrot på vintern och under sommaren äta maskrosblad i till exempel sallader för att må bättre.

Det fina med örter som maskros och andra som ofta verkar vätskedrivande är att de till skillnad från vad läkare ofta oroar sig för, att kaliumnivåerna i kroppen ska urholkas, hjälper de till att bibehålla nivåerna. Den del som används i urindrivande syfte är bladen. Maskrosblad finns högt på det diuretiska indexet. Även om maskrosen är otroligt effektiv vad gäller att driva ut vätska ur kroppen så kan det vara bra att ta reda på vad som orsakar vätskeansamlingen. Det är också självklart att vid stora problem uppsöka läkarvård. Det är bra att tänka på att inte dricka maskroste på kvällen innan man går och lägger sig för att undvika toalettbesök under natten.

 

Tillberedning

Dekokt görs på finhackad rot.
Infusion på blad och blommor.
1 tsk/kopp 1-3 gånger per dag. Bäst är att ta det mellan måltider.

Comments are closed.