Malört

Örten malört med det latinska namnet artemisia absinthium är en flerårig medicinal och en kryddväxt. Malört har i flera århundraden använts som medicin för diverse åkommor bland annat i mage, galla och i levern och inom malörtssläktet ingår också dragon, åbrodd och gråbo.

Själva växten smakar starkt beskt och har en lukt som är kraftigt aromatisk, den har parlika och trubbiga blad som är lite ludna och silvergrå undertill och torkar man växten så hjälper den till att sprida god lukt inomhus. Blomningen av malört sker under sommarmånaderna juli, augusti och september och blommorna hänger i klasar och är små och väldigt gula. Man ser ofta malört på vägrenar men också på havsstränder som är torra i södra och i mellersta Sverige, örten förökas gärna genom frösådd men också genom delning. Planterar man malört bör man ha relativt mycket plats då den blir över en meter hög men också mycket buskig, örten kräver också mycket sol och man bör också tänka på att malört inte trivs med att växa i närheten av salvia, kummin, fänkål och med citronmeliss. Annars är den är en mycket lättsådd ört.

En ört med många användningsområden

Malört har väldigt många olika egenskaper och användningsområden och något som kanske inte är allmänt känt är att malört faktiskt kan användas som krydda i feta kötträtter till exempelvis i olika vilt och gryträtter. Har man någon form av mag och tarmbesvär kan malörtste lindra problemet, det ökar också aptiten på patienter vid exempelvis aptitlöshet och dålig matsmältning.

För dem som har problem med ohyra som äter upp växterna i trädgården, till exempelvis bladlöss, så kan man koka 500 gram färska eller 50 gram torkade blommor och blad i 10 liter vatten. När koncentratet svalnat är det dags att spruta på växter och jord som har problem med ohyra för att effektivt be dem flytta till en närliggande trädgård.

Malört i flytande form

Olika sorters drycker med malört fick spridning genom klosterväsendet i Europa redan under medeltiden, det blev en populär dryck under många årtionden. Det finns många olika recept på dryck med malörtsbrännvin eller snaps och enligt den gamla traditionen ska man plocka kvistarna eller blommorna som ska användas till drycken under en speciell natt, nämligen Bartoloimeinatten som infaller den 24 augusti där enda anledningen sägs vara att det är i mitten på blomningsperioden.

Malört i flytande form

Under årens lopp blev de negativa hälsoeffekterna spridda och man upptäckte att örten är giftig i större mängder då den bland annat kan skapa psykiska störningar och bör därför bara drickas och ätas under omdöme och med försiktighet. Under början av 1900 talet blev drycker med malört förbjudna i många länder i Europa, dock inte i Sverige utan här blev användandet endast lite mer restriktivt. Ett simpelt recept om man tycker om brännvin och har malört i närheten så kan man ta 1-2 kvistar och låta dem dra 3 till 4 dagar i ett alkoholsvagt brännvin och njuta med försiktighet.