Kamomill – örten för att finna lugnet

Många personer har idag hört talas om kamomills egenskaper som rogivande inför natten och säkerligen druckit ett te med örten, men desto färre vet om att blomman, som räknas som läkeväxt, bjuder på fler egenskaper. Den är en av de äldsta läkeväxterna. Idag finns den runt om i Europa och är en av de mest använda örterna. På växten är det den gula blomman som används för dess egenskaper. Den växer vilt i Sverige runt om i hela landet på våra åkrar och vid vägkanter. Det går att förväxla den med baldersbrå, men kamomill känns lätt igen på dess karaktäristiska doft som baldersbrå inte har.

Lättanvänd ört

Ett av de ämnena som verkar medicinskt är chamazulen med sitt blåfärgade färgämne. Kamomill är en lättanvänd ört som kan användas både för invärtes och utvärtes bruk. De egenskaper som den kan användas för är som inflammationsdämpare, bakteriedödare, ge en lugnande och rogivande verkan, svettdrivande och för att verka som kramplösare på glatt muskulatur som mage, tarm och livmoder. Kamomill är enkel att använda och det går bra att göra te på både torkade och färska blommor. För en stor kopp te räcker det med en tesked torkad ört och lite mer om den är färsk. Det går även att göra ett avkok för utvärtes bruk. För att dämpa en ögoninflammation går det bra att badda ögonen med kamomillte. Det är viktigt att tänka på inte använda samma tuss att badda med utan att ta en ny för varje öga. Ögonen är fristående från varandra och har olika bakterier. Personer som har problem med kramper i mage och tarm kan dricka av teet för att underlätta kramperna. Detsamma gäller för de som har magkatarr och den hjälper också vid koliksmärtor för att lugna muskulaturen. Personer som lider av mensvärk kan bli hjälpta av att dricka ett par koppar te och på så sätt lindra krampen från livmodern.Kamomillte är perfekt att använda en kväll efter en stressig dag. Det är lätt att göra sig en kopp te och sedan få lite hjälp med att slappna av och komma ifrån stressen som varit tidigare under dagen. Kamomill kan också hjälpa vid spänningshuvudvärk och lättare migrän för att få musklerna mer avslappnade och verka lugnande inombords.

Perfekta hjälpen mot förkylning

Lättanvänd ört

När du är förkyld kan du dricka teet för att kunna få lindring av symptomen från förkylningen och även i innan den har brutit i förebyggande syfte. Har man fått problem med hosta eller att förkylningen har kommit att bli till bihåleproblem går det att andas in ånga från ett starkare kamomillte. För bästa effekt är det bara att ta en handduk över huvudet och luta sig över kastrullen. Kamomill är bra att använda för utvärtes bruk. Det går bra att badda eksem, hudirritationer och sår med kamomill och självklart går det bra att göra en salva med kamomill om man önskar det. När man gör en salva kan man även göra den på den eteriska olja från örten och få med de verkande egenskaperna. Personer som har en allergi mot korgblommiga växter bör inte använda sig av kamomill.

Comments are closed.