Johannesört – för allas vällevnad

Johannesört är en ört som är välkänd och växer fritt i hela Europa. Den är lätt att odla som från förr. Den är tacksam och växer i de flesta jordar och är lättskött så den passar i de flesta trädgårdar. När man har haft den i ett år frösår den sig själv och man har en ört som kommer år efter år och går att skörda.

De allra flesta har hört talas om den för dess lugnande effekt för att kunna sova på nätterna. Det är inte bara för sömn som den fungerar utan även för att verka lugnande. För de som har problem med ångest, hysteri och anorexia kan den verka välgörande. Den har använts mycket för störningar och neuroser och även i övergångsåldern. För de som har problem med pms kan den också ge ett bra stöd för att kunna få jämnare humör. Personer som lider av depressioner vid vår och höst kan få hjälp med att de blir mindre deprimerade och som tidigare nämnts för de som har svårt att sova. Örten verka kramplösande och för de som har problem med menstruationssmärtor kan den hjälpa smärtlindrande samt vid andra tillfällen när man behöver kramplösare.

Många användningsområden

Johannesört har en läkande effekt på slemhinnor. Den fungerar på de som har torra slemhinnor i underlivet och även för de som har mag- och tarminflammationer. För de som har olika former av problem med urinvägarna kan johannesört vara bra att ta till då den stödjer slemhinnorna vilka ofta är de som kan vara en orsak till återkommande problem. När det kommer till att använda johannesörtsolja utvärtes är det ofta för allmän hudvård till svårläkta sår som den används. Den kan även användas vid brännskador och för muskel och ledvärk kan den verka hjälpande. Den har en skyddande och värmande effekt och gör därför även gott för annat än bara sårskador. För den som har fått en stukning eller vrickning hjälper den också eftersom den har en antiinflammatorisk verkan. Tillsammans med alla välgörande egenskaper skapar den en komplett salva eller olja.

Gnidarolja

Gnidarolja

Förr i tiden kallades oljan för just gnidarolja tack vare sina fina egenskaper när det kommer till utvärtes behandling. Det är enkelt att göra sin egen olja med johannesört. Den går lätt att göra på färska blommor och man ser när den är färdig på att oljan har fått en mörkröd färg. De aktiva ämnena i örten gör att blodkärlens väggar stärks och ökar genomblödningen. När genomblödningen i kapillärer och blodkärl ökar bidrar det till att påskynda läkning av sår, ärrvävnad och åderbrock. Det finns även personer som vittnar om att johannesörtsolja hjälper till vid olika typer av bristningar, torra slemhinnor, acne, torr hud och sårig hårbotten. Den del av blomman som används är hela växten. Det gör också att den finns  riklig mängd i kombination med att den är lätt att odla. Det finns tillfällen när man ska undvika johannesört, till exempel om man ska vistas ute i solen mycket. Det kan också vara så att johannesört påverkar läkemedel och det rekommenderas att man läser på noga för att ha koll själv. Den ska ej tas tillsammans med psykofarmaka.

Comments are closed.