Hur man kan använda örter

Människor har genom alla år plockat örter. Vi har lärt oss att bered dem för att det ska passa våra behov och önskemål. De olika tekniker vi har idag för att tillbereda en ört liknar väldigt mycket det som alltid har funnits. Inte mycket har förändrats genom tiden när det kommer till de olika beredningsformerna.

Gör det enkelt att ta fördel av dina örter

Många tror att det ska vara svårt att ta del av örternas alla fördelar och egenskaper, men det gäller lite att sätta nivån efter sin egen tid, kunskap och möjligheter. Det går att göra det enkelt och att sätta nivån så att man har möjlighet är bättre än att hoppa över eller helt enkelt glömmer bort att använda dem. Örternas egenskaper är först och främst för att bibehålla god hälsa och stödja immunförsvaret och kroppen att hålla sig starkt och inte vänta tills ett akut sjukdomstillstånd. Speciellt i början när man börjar använda örter gäller det att hålla det på en enkel nivå. Även den lättaste beredningsform gör att de aktiva ämnena påverkas och det går därför enkelt att ta del av dem.

Konsten att göra ett örtte

Det är lättare än man tror att göra ett örtte. Mycket handlar det om att hitta en ört med de egenskaper man vill ha och att smaken passar en. Givetvis är det så om det är bitterämnen man är ute efter så kommer teet att smaka lite bittert. För att göra ett örtte behöver du 1-2 tsk torkad ört till 2,5 dl kokande vatten. Det kokande vattnet ska sedan hällas över örten för att stå och dra i 5-10 minuter. Tiden det ska dra beror lite på örten och det är bra att ha ett lock över för att ämnen inte ska ånga bort. När det kommer till att dricka te på örter är det bra att inte dricka en ört mer än 3 veckor och att under en dag inte ta mer än 1-3 koppar. Det är bra att dricka det i kurer för att sedan gå över till en annan ört.

Skillnaden mellan en infusion och ett örtte

Skillnaden mellan en infusion och ett örtte

En infusion är starkare än ett örtte och kan drickas som en kur på te eller för att användas för bad av olika slag. Det kan även användas för inhalationer av olika slag eller att badda med. Ett bra sätt att använda en infusion är att göra en hårsköljning med det. För en infusion är det 2 torkad ört som tas till 3 dl kokande vatten. Det ska sedan stå och dra precis som örtteet i ca 5-10 minuter under lock. Sedan silar man av växtdelarna innan man använder infusionen. Väljer man att använda färska örter är det dubbel mängd som behövs för att få samma mängd.

Det här är två väldigt enkla sätt att tillbered örter. Först gäller givetvis att man hittar den ört man vill använda. Har man inte tid att plocka örterna själv och torka går det bra att köpa dem på många ställen idag.

 

Comments are closed.