Groblad – för att läka svåra sår

Det här är en ört som växer i hela Sverige och namnet groblad kommer sig av ”att gro ihop”. Den har sedan länge varit en ört som har varit en av våra mest uppskattade läkeväxter. Groblad kan användas både torkade och färska. De har genom åren använts för att läka sår utvärtes och de har använts för att göra omslag vid insektsbett, klåda, brännskador och hudirritationer. De ämnen som gör att groblad blir effektiva är bland annat slemämnen och garvämnen. Svårläkta sår kan få stor hjälp av groblad och även de som är variga, blodutgjutningar och hud som blivit inflammerad kan få hjälp att läkas av groblad.

Bra för svårläkta sår

Bra för svårläkta sår

Förutom slemämnen och garvämnen innehåller den också antibakteriella ämnen och det är dessa som gör att den lämpar sig så bra för just sårläkning när det kommer till utvärtes bruk. Det vanligaste är att man gör ett grötomslag på bladen eller att man använder den färska växtsaften direkt på det drabbade stället. Den går även utmärkt att använda för invärtes bruk och här är den verksam för de som har besvär i form av luftrörskatarr, heshet, stämbandsinflammationer eller inflammationer i mage eller tarm. Fröna kan användas som laxermedel liknande som man använder linfrö för detsamma. Invärtes har groblad genom åren använts mycket mot bronkit och andra inflammationer i luftvägarna i form av te eller sirap. Växten är känd för att kunna dra ut gifter och stoppa varbildning. Den har också varit ett vanligt medel mot acne. Groblad innehåller även bra med näringsämnen och för en jämförelse kan sägas att 100 gram groblad innehåller lika mycket a-vitamin som en morot.

För den som vill ha ett nyttigt tillskott som främjar matsmältningen går det att plocka och torka fröna. Det är när blomman har blivit brun i färgen som de är mogna och de är då dessutom som mest näringsrika. De är lätta att repa av stängeln, men att få ihop en större mängd kräver en del arbete. Det är helt klart värt det för den som vill ha ett nyttigt tillskott. De går även att använda vid bakning av exempelvis bröd. För att få ut det bästa av fröna kan man rosta dm snabbt  stekpannan och sedan använda dem  brödbak.

Perfekt till matlagning

Det går att använd groblad till mer. De är slitstarka och att använda dem i matlagning går. Till exempel går de att göra god dolmar på och det finns goda recept med groblad och tofu. Mindre blad är goda att äta som de är i till exempel en sallad och större blad kan kokas upp snabbt i vatten, blancheras. När det kommer till att plocka groblad gäller precis som när man plockar exempelvis maskros eller brännässla att man väljer en plats som inte utsätts för så mycket smuts och föroreningar. Det går givetvis också att plantera groblad i sin egen rabatt eller trädgård och det finns fler varianter och sorter än den klassiska som växer fritt i hela landet. För den som har en trädgård går det utmärkt att ta tillvara de som växer fritt ute på sin egen gräsmatta.

Comments are closed.