Fixa en örtagård i trädgården för att få extra piff på maten

Fixa en örtagård i trädgården för att få extra piff på maten

Att ha sin egen örtagård blir inte enbart ett smycke i trädgården utan också ett sätt att man kan sätta extra piff på sin mat. Alla örterna blir en återkommande källa som ger både smak och doft, samtidigt som kryddorna lockar och ger liv åt insekter, då de flyger omkring och äter nektar och pollen.

Vilket i sin tur leder till att frö- och fruktsättningar ökar som djurlivet uppskattar. Människor har sedan urminnes tider använt kryddor av olika slag när de började tillaga maten med hjälp av eld. Visst det går att köpa färska örter i matbutiken, men det är inte mycket som slår att ha sin egen lilla kryddodling på hemmaplan. Färskare än så kan det knappast bli!

Örterna delas in i olika grupper

De olika kryddorna delas i tre olika grupper: ett-, två- eller fleråriga, samt ved- eller örtartade. En ettårig krydda behöver sås om varje år som till exempel koriander, basilika, sommarkyndel och bockhornsklöver. Dessa örter behöver ha mer värme, näring och vatten jämfört med andra färska kryddor och kan tillika odlas i krukor på balkong eller uteplats. De tvååriga örterna såsom kummin och persilja odlas i grönsakslandet. Fleråriga kryddor är alltså tåligare och återkommer från år till år. De växterna delas in i två fack, ved- och örtartade.

Bland de vedartade kryddor hittas bland annat rosmarin, timjan och salvia som har en vedartad hård stam med små grenar. De klarar den svenska vintern, men deras rötter bör skyddas mot kyla och väta med hjälp av granris. Örtartade kryddor som exempelvis gräslök, persilja, mynta, mejram, citronmeliss och oregano har frodiga gröna stjälkar och bladverk. Kryddorna vissnar när det blir kallt, men vaknar till liv efter vintern när det börjar bli varmt igen. Många av örterna blommar dessutom vilket ger ett trevligt inslag i trädgården med olika färger och dofter.

Enkelt att anlägga en örtagård

Enkelt att anlägga en örtagård

Även en novis har inga större problem att anlägga en örtagård så länge man ser till att sköta om örterna genom att vattna, ge näring och framför allt skörda. Det kan bli mycket örter under en sommar, men fördelen är att man kan antingen torka eller frysa in kryddorna för att sedan använda dem i maten under vintern.

En örtagård bör ha sol hela dagen och ha en mager väldränerad jord. Kryddodlingen mår bra av få lite kompostjord då och då, samt benmjöl och gärna ett lager gräsklipp när kryddorna vaknar till liv på våren. Gör man detta behöver inte örterna få mer näring under sommaren, annars finns risken att örterna blir smaklösa och slappa, samt svårt att övervintra. När örterna är planterade, antingen de man har sått från frön eller köpt färdiga plantor, är kryddträdgården lättskött. Det gäller att hålla efter så att inte det växer ogräs som tar näring från kryddorna, se till att de får vatten och beskär dem för att främja tillväxten. En fördel är att när plantorna blir för stora är det bra att dela på dessa för att växterna ska klara av att fortsätta frodas.