Brännässla – guldet i trädgården

Brännässla är en av de absolut mest fantastiska örter vi har. Den innehåller massvis med fantastiska vitaminer och mineraler. C-vitamin, järn, mangan, svavel, kisel, natrium, klorofyll, protein i fibrer är några som den innehåller mycket av. Brännässlan innehåller hela sju gånger mer c-vitamin än en apelsin och det är mer protein i brännässla än i sojabönor. Nässlan innehåller hela 40 procent protein. Den är också bra vid blodbrist eftersom den innehåller både c-vitamin och järn, det är c-vitaminen som gör att kroppen kan tillgodogöra sig järnet. Den är också bra för den som behöver öka sin motståndskraft och kan hjälpa till att stödja vid cell och strålgiftsbehandlingar. Läkekrafterna sitter i både rötter, stjälkar, blad, blommor samt i fröerna.

Allt gott nässlan kan bidra med

Nässlan gör att cirkulationen stimuleras och hjälper till för de som har reumatism eller artrit. För den som har problem med njurar i form av grusbildning stimulerar den även milt. Det är de urindrivande krafterna i nässlan som gör att den stimulerar njurarna. Den är även blåssammandragande, blodstillande och ökar blodcirkulationen. En av de främsta egenskaperna är att den är vår största hjälp som blodrenande och blodbildande ört. Den kan ofta hjälpa den som har problem med huvudvärk som kommer av att man har problem med lever eller njurar. För personer som har problem med matsmältningen förbättrar och stimulerar den. Den hjälper även till att häva sjukdomar som är i urinvägarna såsom urinvägsinfektion. Den kan vara användbar för att sänka blodtrycket genom att den har god verkan på bukspottkörteln. För den som känner sig utmattad eller trött är det perfekt att dricka nässelte. Det hjälper för den som behöver en boost av mineraler och vitaminer och få stärkande effekt. Det går även att göra te på nässla för eksem, klåda, allergier, och utslag. Nässelte fungerar även bra som utrensande te på våren som en kur. Den som vill använda det regelbundet kan istället välja att göra te på åkerfräken och dricka te på brännässla i omgångar som kurer. Nässelfrön innehåller mycket vitaminer, A, B, C och E-vitamin finns det gott om. De innehåller även kalium, fettsyror, järn, linolsyra och oljan som finns i brännässla är otroligt kraftfull. Brännässla innehåller även fytohormoner. När det kommer till fröna kan man använda dem som kosttillskott. Tack vare deras innehåll går det även att använda dem som hormonbalanserare. Utomlands finns det stora fält där det odlas brännässlor.

Att använda brännässla

Brännässlor går att plocka när som helst på året och plockas som bäst på våren för att användas till te. I övrig form går de att plocka hela sommaren för att torka blommor och blad och göra det till pulver. När det kommer till att plocka brännässlor rekommenderas att använda handskar för att undvika att bränna sig. Det går även att använd brännässlor för att tvätta håret. Färska eller torkade nässlor läggs i blöt under natten och sedan värms de långsamt upp. Det går att använda schampo eller mild tvål till brännässlan. För att göra en kur på te tar man 1-3 tsk i en kopp kokande vatten och låter stå. Man fortsätter kuren tre gånger per dag under två veckor. För att använda som tillskot är det en tsk torkade nässlor på exv fil eller annan mat.

 

Comments are closed.