Biodling som hobby

Som biodlare får vi alltid en massa frågor från nyfikna människor. Det kan vara allt från hur till varför och vi svarar alltid villigt. Våra bin är som husdjur, med undantaget att vi aldrig kramas med dem som med katten. Tänkte jag skulle svara på några av de vanligaste frågorna vi får. Varför behöver  världen bin? De otroliga produkterna de skapar med allt från propolis, som gör underverk för naturlig läkning, till den läckra honung som vi alla älskar är bara toppen av isberget. Bin är avgörande för människans liv på denna planet, men den ledsna och läskiga sanningen är att de snabbt dör ut. För att skydda och rädda dessa varelser, och för att bevara vår egen livsstil, är det ytterst viktigt att vi alla utbildar oss själva och andra på vad det är som gör bin så viktiga och så integrerade för våra liv.

Massor med bin – än så länge

Det finns mer än 20.000 arter av bin i världen idag, inhemska i olika områden över hela världen. Bara i Storbritannien finns det flera hundra typer och alla dessa typer av bin erbjuder sitt eget unika bidrag till planeten jorden. Alla bin är pollinatorer och pollinatorer är avgörande för grödor, från frukt till kaffe och te, för att kunna trivas. Det finns ett berömt citat från Albert Einstein ”Om biet försvann från jordens yta så hade vi bara haft fyra år kvar att leva” och det ligger en hel del sanning i det. Bin och några andra insekter ser till att vi får en stor mängd mat som vi överlever på. Inte minst i senaste årets klimatdebatt så har man uppmärksammat detta. Biodling är ett bra sätt att hjälpa till att öka bipopulationen, och det är också en bra hobby. Att hålla bin hjälper till att stärka genpoolen genom att lägga till friska bin tillbaka i befolkningen. Inte bara det, men bara två bikupor kan pollinera en hel medelstor trädgård av blomstrande växter. Att bli en biodlare kan ha en direkt inverkan på din frukt- och grönsaksproduktion, liksom för andra trädgårdsmästare inom cirka två mil från dina bikupor.

Populär honung

Honung är den söta belöningen för ett bra jobb. Honung är bra på många sätt, inte bara som sötningsmedel. Dess läkande egenskaper fortsätter att upptäckas allt eftersom. Vill du sälja din honung så finns det oftast många villiga köpare lokalt. Många söker efter sätt att vara mer självförsörjande och leva en mer hållbar livsstil. Att behålla bin är ett utmärkt första steg längs den här vägen! När det gäller småskaliga jordbruk, jämfört med att köpa kycklingar, getter och fäktning, eller annat boskap, är biodling ett överkomligt steg i en hållbar livsstil. Bikupor tar också mycket mindre utrymme än kycklingar och getter och kan placeras i din trädgård eller till och med på taket. Att göra biodling ett första steg till en hållbar livsstil för många. Jämfört med andra hobbyer är det ganska billigt. Tänk på startkostnaden för träbearbetning. Förutom att vara billigare än många starta hobbyer, är det en inbyggd marknad för återhämtning av kostnader. Du kommer att bli förvånad när du flaskar din första honungskörd hur många som letar efter det.

Njutbara kvällar

Sommarkvällarna är magiska för vår familj, vi har ett växthus i närheten av där vi har våra bikupor och när alla sysslor med bina är gjorde på kvällen så slår vi oss gärna ned där en stund. Växthuset är stort och huserar inte bara våra odlingar utan även en hängfåtölj, soffa, bord och lite andra sköna möbler. Vi spenderar mycket tid där på somrarna och tidig vår och höst. Jag måste dock säga att sommarkvällarna är mina favoriter där. Utsikten över den ringlande ån i närheten och berget i bakgrunden skapar tillsammans med det dova surret från bikuporna en harmoni för oss. Tidigare när barnen var små så spelade vi ofta bordsspel tillsammans där. När de en efter en flyttade ut så blev det mer böcker och radio som tog över. I mitt lusthus har jag läst ut både Sagan om Isfolket och serien om Främlingen (Outlander). Senaste året, sedan vi köpte var sin ipad så måste jag erkänna att vi har ändrat kvällsaktiviteterna en aning. Istället för radion så lyssnar vi på poddar eller dokumentärer och istället för böcker så spelar vi olika spel online. Jag gillar att lägga patiens, spela schack eller sudoku. Min make föredrar lite mer action som han hittar på sidor som PokerStarsCasino, Pomu och Plarium (där han kan låtsas vara en Viking-fighter). Kanske känner han att han behöver lite action i sitt liv efter dagarna som kyrkovaktmästare och kvällarna som biodlare… Men, vi trivs helt enkelt. Trivs med livet och trivs att vara biodlare. Därför skulle jag rekommendera alla som är nyfikna att prova. Om du är angelägen att pröva biodling så kan det vara en bra idé att först ansluta dig till en lokal biodlingsförening. Där kan du lära dig allt om hur du ska hålla dina kolonier levande och hälsosamma.

Comments are closed.