Bereda örter för utvärtes bruk

För att kunna göra en örtolja gäller det att de aktiva ämnena är fettlösliga. Många örter är det och det går bra att använda örter som johannesört, ringblomma, arnika och enbär. De löser sig bra i olja och har fettlösliga beståndsdelar. När det kommer till att välja olja går det att välja efter tycke och smak. Oljor som är bra är kallpressad olivolja, rapsolja, solrosolja, sesamolja eller solrosolja. De är i en bra prisklass, men för den som vill använda en dyrare olja finns även avokadoolja och mandelolja för att nämna några. Självklart går det även att använda kokosolja, men det har en smältpunkt på 25 grader och kommer att vara hård när det är kallare och i flytande form när det är över 25 grader.

Beroende på vilken ört man väljer att använda får man olika effekt på oljan. Johannesört är tillexempel bra för att öka genomblödningen i huden och kan användas vid hudbristningar, ärrbildningar, små brännsår och vid ryggvärk. Ringblomma är bra eftersom dn innehåller flera läkande ämnen för och stimulerar nybildning av hud. En passar vid små sår, torra eksem, liggsår och vid torr och narig hud. Arnikaolja ökar genomblödningen och är bra att använda vid stukningar, vrickningar, muskel värk och vid blåmärken. Den är väldigt effektiv på sportskador av olika slag. Enbär är mycket effektiv vid led och muskelvärk eftersom den stimulerar blodcirkulationen och fungerar värmande.

Tillverka örtolja genom upphettning

Tillverka örtolja genom upphettning

Det tar en liten stund att göra örtolja, men är helt klart värt det lilla arbetet det kräver. Först lägger du de torkade växtdelarna i en ren och torr skål och låter sedan oljan täcka alla växtdelar. Är de stora kan det vara bra att klippa dem i mindre bitar för att lättare kunna få alla i olja. Ställ skålen i ett vattenbad i en kastrull. Värm vattnet, men låt det inte koka. Det är inte bra om det stänker upp vatten i skålen. Oljan ska hettas upp till 70 grader och därefter hålla den temperaturen i 1-2 timmar. Det ger bäst effekt även om det finns dem som säger att det räcker med 30 minuter. När oljan är färdig och ska tas av spisen är det viktigt att se till att torska av eventuellt vatten på sidan. Det är viktigt att det inte kommer med vatten i slutprodukten. Sila av växtdelarna och häll i flaskor. Kom ihåg att märka flaskorna med datum och innehåll.

Örtolja genom kallt utdrag

Det går även att göra örtolja genom kallt utdrag. Denna olja tillverkas gnom att lägga örter i en ren och torr glasburk. Sedan fyller man på med den olja man önskar och ser till att den täcker alla växtdelar. Burken bör sedan placeras i ett ljust fönster under några veckor och skakas några gånger under tiden. Det är viktigt att alla örter är täckta av olja annars riskerar de att mögla och att de skakas varsamt. Oljan behöver stå i 2-4 veckor. Johannesörtsolja är färdig när den har fått en djup röd färg. Kom ihåg att hålla burken tätt sluten för att inte riskera att den härsknar av syret. Sila när den är färdig och häll upp i flaskor. Förvara i kylskåp. Oljan håller i några månader och längre om den förvaras i kylskåp.

Comments are closed.