Använd växter för att tvätta både dig själv och textilier

Det finns en uppsjö av roliga växter som innehåller saponiner. De tillhör ämnesgruppen glykosider. Sapo betyder tvål på latinska och har släktskap med svenska såpa. I alla tider har människan rengjort sig själv och textilier med hjälp av växter som är saponinrika. Saponinet gör att det börjar löddra och gör att textilier och hud blir rena. Redan långt innan vår tideräkning använde kineser löddrande växtextrakt med saponiner för att tvätta sina textilier. De var inte så pigga på att gå över till att använda tvåltvättmedel eftersom det både rengör sämre och förstör bland annat sidentyg. Idag används saponiner för att tvätta känsliga textilier på museer för att bevara tyget bättre. Saponiner kan lösa sig i vatten och alkohol.

Saponiner fungerar så att de sänker ytspänningen i vatten och vattenlösningar. Det är när saponiner blandas med vatten som de börjar löddra och det är det som gör att ytspänningen minskar. När det kommer till att ta upp näring i kroppens slemhinnor gör saponinerna att det görs lättare. Speciellt vid sjukdomstillstånd som anorexia och andra sjukdomar där behovet av att främja näringsupptaget är extra stort.

Stora användningsområden

För den som har problem med hosta kan det vara bra att ta en ört med saponiner. De hjälper nämligen till att minska även slemmets ytspänning och gör att man lättare hostar upp slemmet. Det stimulerar även det autonoma nervsystemet genom att ge signaler om att öka slemproduktionen och genom att nytt slem bildas kan det gamla lösas upp och transporteras ut. För personer som har slemhosta kan det hjälpa. Normalt sett är det inte normal hud och slemhinnor som stimuleras utan den som är i större behov av det. Saponiner kan användas för att hjälpa andra ämnen att tränga in genom huden och är dessutom antiseptisk och bra för hudvård. För den som har problem med åkommor som svamp och liknande kan den hjälpa och för någon som har problem med klåda kan den verka lugnande. Det går bra att använda saponinrika växter för att göra exempelvis produkter för håret som hjälper mot mjäll och sårig hårbotten och hud på övriga kroppen.

Örter och blommor som innehåller mycket saponiner

Örter och blommor som innehåller mycket saponiner

I Sverige finns det många växter som innehåller saponiner. Det har på senare år varit väldigt populärt att tvätta kläder med tvättnötter och det är just saponinerna som hjälper till att göra kläderna rena.
Kungsljus är en annan som mestadels används för invärtes bruk och fungerar bra för urinvägarna och luftvägsproblem. Gör man en olja på den fungerar den bra att använda utvärtes vid öroninflammation. Lakritsrot är en annan ört som går lätt att få tag på idag. Den kan användas vid katarrer av olika slag och för att hjälpa luftvägar och mage och tarm. Man får vara lite försiktig med lakritsroten och den bör inte användas av gravida, personer med högt blodtryck eller kroniska lever eller njurbesvär. En oväntad ört för är havre. Den har genom århundrade använts för att verka lugnande och kramplösande. Den är effektiv och havregrynsgröt kan vara ett enkelt sätt att få i sig av riktiga nyttigheter.

 

 

Comments are closed.